Suport a la creació de FiraTàrrega

lacosta

El programa Suport a la Creació de FiraTàrrega és sinònim d’escalfar motors per a una propera edició. Enguany 14 companyies nacional i internacionals realitzaran residències creatives a la ciutat de Tàrrega durant els mesos previs a la Fira i fins al mes d’agost els projectes es presentaran en diversos assajos oberts al públic, que tindran lloc a Tàrrega i a Lleida. La participació, lema d’aquesta edició, la dona, la memòria històrica i la inclusió són els temes principals dels projectes seleccionats.

Els objectius d’aquest programa? Acompanyar els processos de creació artística que tinguin un ingredient clar de recerca i d’innovació en l’àmbit de les arts de carrer, la no-convencionalitat escènica i la participació. I també apropar a la ciutadania de Tàrrega els processos de creació de les companyies seleccionades. Fes un cop d’ull als 5 propers assajos oberts, no te’ls perdis!

1- Límits, Ferran Orobitg. Espectacle solo de teatre físic multidisciplinari on conflueixen el circ, la manipulació d’objectes, el moviment, el teatre, la música i el clown. Una història inspirada en el conte “L’elefant encadenat” de Jorge Bucay, plantejada com a metàfora dels marcs mentals que ens autoimposem i que ens impedeixen créixer com a persones. Un al·legat contra la por, les opinions preconcebudes, les limitacions socials i culturals i les imposicions de qualsevol mena. Una reivindicació de les capacitats i de les possibilitats de les persones.

2- The meeting point, Patricia Habchy. Què implica no veure-hi o no ser vist? Quins jocs se’n poden derivar? Quina és la frontera entre un assumpte privat i un de públic? Fins a quin punt l’audiència està disposada a expressar la seva opinió? Podem intervenir en l’imaginari col·lectiu? Sempre ho veiem o ho sentim tot? La música, els sons, la respiració i la poesia poden substituir o compensar la visió o l’audiodescripció? Amb aquestes preguntes de fons, es planteja una trobada entre un home cec i una dona a l’espai públic. Entre tots hem de mirar de minimitzar les dificultats i desmantellar els estereotips. Amb l’ajuda de la dansa i de la música d’un acordionista. Patricia Habchy és exalumna del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega.

3- aXamor, lectura dramatitzada de mvmproduccions. Espectacle de carrer que fa un reconeixement als referents dramàtics oblidats de la literatura del Siglo de Oro i que té l’objectiu de posar la dona en el centre de l’escena. En el nus del conflicte, els escriptors auris i un comando d’escriptores de l’època liderades per María de Zayas, protagonitzen una batalla dialèctica centrada en el paper de la dona en aquest període. Un contrapunt contemporani i enginyós a la tradicional mirada androcèntrica de la història de la literatura. Una coproducció de FiraTàrrega i el Festival de Almagro, dirigida per Txell Roda.

4- Juego oral, Pamela Montenegro. Projecte artístic vinculat a les arts de carrer i a les arts visuals nascut d’un encàrrec específic de FiraTàrrega a aquesta artista uruguaiana i que té a veure amb una mirada crítica a l’explotació agrària del territori. El punt de partida d’aquest treball s’inspira en el «Manifest de Vallbona» impulsat arran de la construcció del canal Segarra-Garrigues i que planteja una mirada respectuosa, d’inspiració humanística, al territori i defensa la fixació de la població local, la posada en valor de la indústria agroalimentària, el manteniment dels valors mediambientals i patrimonials i la seva projecció exterior.

5- Pool (no water), Íntims Produccions. Què significa triomfar i què suposa per a un mateix i per als qui t’envolten? Després del seu èxit amb Wasted, la companyia es llença a la piscina escènica amb un text de Mark Ravenhill, adaptat per Iván Morales i amb direcció de Marc Salicrú, Anna Serrano i Elena Martín. Una peça visceral i impactant que parla sobre la fragilitat de l’amistat, l’enveja, l’èxit i el significat de l’art en la vida dels creadors. La dependència, la toxicitat, el valor per allunyar-nos o posar-nos molt a prop dels altres. Les relacions entre les persones, en el cercle de coneixences. Les pors, les nostres i les que projectem sobre els altres. Una piscina que, en realitat, no té aigua.

Notícies Relacionades

Cartell de FiraTàrrega 2016

FiraTàrrega presenta el cartell de la seva propera edició, que tindrà lloc del 8 a l'11 de setembre de 2016.…

La Costa recomana #69

Propostes per a la setmana de l'1 al 6 de desembre. Palmarès del Zoom Festival, Sala Hiroshima, Mostra de Cinema…

PICURT, LA MUNTANYA AL CINEMA

Arriba la 10a edició de PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus. Del 21 al 25 de juny…