'Persona' el darrer projecte de l'artista Mikel Belascoain a Madrid

lacosta

XX

El Teatro Real de Madrid acollirà el proper 7 d’abril “Persona” de Mikel Belascoain. Els esbossos i una selecció de quadres previs es quedaran exposats al Teatro Real durant un mes.

Aquest projecte de caràcter holístic i monumental sorgeix de la col·laboració entre l’artista navarrès i el neuròleg Manuel Murie. Es tracta d’una innovadora creació artística que engloba una obra pictòrica de 7 metres d’altura composta per 66 llenços; el documental “Persona: Estructuras Primarias” i una performance audiovisual creada per al Teatro Real.

Aquest treball està inspirat en les trobades entre pacients neurològics i l’artista durant any i mig. El cineasta suec Ingmar Bergman o Pablo Picasso han influït en la concepció de “Persona”, que ofereix una visió holística, monumental i evolutiva dels éssers humans. Artísticament, “Persona”, s’emmarca dins de la trilogia d’Arte Nuevo, concebuda per Mikel Belascoain. Després de l’homenatge a la dona a Ceremonia (2014) primer títol de la trilogia, en aquesta segona entrega de l’obra, Persona, l’artista s’endinsa en un terreny humanista, plantejant una obra artística de caràcter monumental.

Per a aquesta ocasió s’incorpora a l’equip artístic la violista Isabel Villanueva, que al costat de Cristina Martínez Lana llançaran una reflexió sobre el temps a través del diàleg que establiran entre la música clàssica i la contemporània. A més, es destacarà l’autonomia de cadascuna de les parts que componen el projecte.

“Persona” és l’últim projecte de Mikel Belascoain, artista i creador de la plataforma d’experimentació en projectes artístics i creatius Dooarts. Una obra que pretén posar en diàleg dues disciplines humanistes com l’art i la neurologia. El projecte sorgeix de la col·laboració entre l’artista i el neuròleg Manuel Murie-Fernández, president de la Societat Espanyola de Neurorehabilitació (SENR), que han inspirat el desenvolupament d’aquest projecte holístic que té la persona com a motiu central.

“L’obra parteix d’un plantejament vitalista i no busca arribar a cap proposta teòrica. Més aviat convida a la percepció de l’espectador a abandonar la tendència a classificar a les persones en grups i en calaixos” explica Mikel Belascoain. Durant el procés creatiu, l’artista s’ha submergit en la complexitat del cervell humà i en l’especialitat mèdica de la neurologia. “He viscut un procés de presa de contacte empàtic amb cinc pacients afectats per malalties neurològiques greus, les seves famílies i els seus contextos particulars”, assegura Belascoain.

El projecte ha comptat amb el suport institucional del Gobierno de Navarra que li ha atorgat la distinció MECNA per estar considerada una obra d’interès social i amb la col·laboració de les bodegues centenàries López de Heredia – Viña Tondonia. El projecte té un caràcter atemporal i persegueix una mutació calmada al llarg del temps. De fet es va realitzar una transformació completa en l’experiment “Estructuras primarias” desenvolupada a la Vall d’Aranguren i que va consistir en desintegrar l’obra en els seus elements primaris i estructurals. La pel·lícula documental ha estat premiada pel seu caràcter inclassificable pel festival Videomed a Badajoz i seleccionada per competir al festival FICAE de València.

“Persona” es va exhibir en 2016 a Pamplona (Palacio de Congresos Baluarte) i a La Rioja (Bodegas López de Heredia – Viña Tondonia).

Notícies Relacionades

Cartell del Festival Cara-B 2016

Ja tenim aquí el cartell per dies del Festival Cara-B, el festival de cultura musical independent de Barcelona! 19 i…

Neix Veus, el festival de grups vocals de Catalunya

La veu, la formació, la participació i la qualitat són els elements diferenciadors del festival, que se celebrarà del 8…

PICURT, LA MUNTANYA AL CINEMA

Arriba la 10a edició de PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus. Del 21 al 25 de juny…