Un xatbot de Telegram per a fer recerca en salut mental

lacosta

CoActuem per la Salut Mental és un projecte de ciència ciutadana que respon a una preocupació social i que involucra a la pròpia ciutadania fent-la coinvestigadora i coactora de la recerca. En aquest singular estudi, iniciat recentment per OpenSystems de la Universitat de Barcelona i la Federació Salut Mental Catalunya, hi participen 32 persones amb experiència pròpia en salut mental i els seus familiars que han compartit 222 relats de vivències reals per a que siguin la font d’anàlisi de la recerca ciutadana.

A través d’un innovador xatbot de Telegram, completament anònim, les persones participants reben diàriament un relat real sobre salut mental, el qual han de llegir curosament i respondre tenint en compte la seva experiència personal. La participació en aquest xatbot està oberta a tota la ciutadania major de 18 anys. Participen també al projecte persones amb experiència pròpia en salut mental i associacions, col·lectius i gent que té interès en fer recerca per ajudar a aquells que pateixen problemes de salut mental, un dels reptes prioritaris actualment a nivell sanitari i social.

La singularitat d’aquest xatbot és que és de persones a persones i és el primer per fer recerca de ciència ciutadana. Un xatbot “ordinari” és un programa informàtic dissenyat per simular converses amb humans a través d’internet. En canvi, aquest xatbot envia missatges que no han estat generats per cap bot. Envia relats viscuts per les persones coinvestigadores del projecte, molts d’ells il·lustrats. Els relats volen ser escoltats per moltes persones, des de qualsevol indret del món, ja que els continguts estan disponibles en català, castellà, anglès i alemany. 

Aquest estudi, a més, vol identificar quines són les xarxes de suport social que tenim en el nostre entorn quotidià i que faciliten el nostre benestar emocional. Es refereixen a l’entorn social de la persona, a les xarxes que es generen de manera informal i no professionalitzada. Totes les persones necessitem un entorn afectiu que ens proveeixi estima, acompanyament i suport pel propi benestar, especialment en els moments difícils. Destaquen particularment les nostres famílies, entenent que la família engloba aquelles persones amb les que compartim vincles afectius estrets i continuats. En el cas de les persones amb problemes de salut mental, tenir un entorn social i afectiu és un element cabdal pel procés de recuperació.

Aquest estudi aportarà noves i nombroses dades científiques que serviran per poder comprendre millor el valor de les xarxes de suport social. Una deliberació pública posterior permetrà concretar i validar aquelles mesures que caldria impulsar a curt, a mig i a llarg termini per part de la pròpia comunitat de l’àmbit de la salut mental o per part del conjunt de la societat. Aquesta recerca és cabdal perquè les persones amb experiència pròpia en salut mental i les seves famílies reivindiquin la importància i l’eficàcia de les xarxes de suport social com a facilitadores dels processos de recuperació i de millora de la qualitat de vida. Les xarxes actuen com a factor preventiu de les situacions d’aïllament i exclusió social.

 

Pots participar en el xatbot seguint aquestes instruccions:

1 – Descarrega’t Telegram
2 – Registra’t amb el teu número de mòbil
3 – Clica sobre la lupa i posa ‘CoActuem per a la salut mental’
4 – Clica sobre ‘CoActuem per a la salut mental’ i després sobre Iniciar / Start
5 – Segueix les instruccions que rebràs dins del xatbot i participa en la recerca
📱El xatbot està ubicat en un servidor dins la Universitat de Barcelona. La recerca associada ha estat aprovada pel Comitè d’Ètica de la Universitat de Barcelona.
📱 No conserven en cap moment el número de telèfon ni el nom d’usuari a Telegram de la persona participant.
🔐 Només s’identifica la persona participant a través d’una sèrie de dígits que proporciona la mateixa aplicació de Telegram, per tal de fer-li arribar els missatges.
🔒 La persona participant manté una comunicació anònima amb el xatbot. Ningú altre pot saber si està subscrita al xatbot ni relacionar-la amb les teves respostes.
👤 Només la persona participant es comunica amb el xatbot, no rep missatges directes de cap altra persona.

Notícies Relacionades

Prop de 22.000 persones al Festival de Pallassos de Cornellà

El diumenge va acabar la divuitena edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà-Memorial Charlie Rivel i ha aplegat prop…

¡5.800 persones assisteixen al dotUP de Hawtin!

Más de 5.800 personas asistieron el pasado miércoles al dotUP organizado por Richie Hawtin y Sónar en Skate Ágora (Badalona).

L'Acadèmia Catalana de la Música proposa un pla de xoc pel sector

L'Acadèmia ha proposat un detallat pla de xoc per fer front als efectes de la pandèmia sobre un sector que…