La UPM exigeix al Govern un Pla de Recuperació - La Costa

lacosta

Segons les dades de la recent enquesta realitzada per la Unión de Músicos Profesionales (UMP) a gairebé 1000 músics per a conèixer l’impacte de la Covid-19 en la professió, 3 de cada 4 músics ha sofert una disminució de l’activitat de més del 90% respecte al mateix període del 2019, 1 de cada 3 no tenen cap concert aparaulat o contractat per a l’últim trimestre del 2020 i 3 de cada 4, cap per a la primera meitat del 2021. Dades que sens dubte empitjoraran amb la recent declaració de l’Estat d’Alarma, les noves restriccions i les conseqüents cancel·lacions que ja han començat a succeir-se.

A més, ni 2 de cada 10 músics han pogut acollir-se a l’atur extraordinari per a artistes o al cessament d’activitat per a autònoms, situació deguda a la manifesta falta d’ordenació i regulació normativa de la professió en les últimes dècades, juntament amb l’existència de nombroses empreses pantalla de facturació que copen les contractacions dels músics.

A aquesta alarmant situació se suma l’absoluta falta de regulació de l’entorn digital, produint-se la paradoxa que en el moment en què el consum musical a través de les xarxes socials, les plataformes digitals i el live streaming enlaira, els beneficis econòmics que es generen per als músics en matèria de retribucions directes i liquidacions de drets de propietat intel·lectual són mínims o directament nuls.

Davant aquest panorama, els músics professionals exigeixen que s’abordin de manera immediata una sèrie de polítiques concretes per a fomentar l’activitat de la música en directe, alhora que s’implementin reformes estructurals i normatives perquè la professió de músic resulti viable, ja que davant la situació actual, els músics es veuen empesos a canviar de professió per a subsistir.

És per això que la UMP ha presentat al Govern un Pla de Reconstrucció amb tres objectius:

1. Preservar, fomentar i afavorir el treball dels músics.
2. Oferir la deguda protecció social i millorar la situació econòmica i laboral dels músics establint un nou marc legislatiu adequat a la professió actual.
3. Reconèixer el valor essencial i fonamental de la cultura.

 

Podeu consultar i descarregar-vos aquí l’enquesta UMP i el Pla de Reconstrucció:

 Enquesta Unión de Músicos Profesionales

 Pla de Reconstrucció

 

Notícies Relacionades

L'Acadèmia Catalana de la Música proposa un pla de xoc pel sector

L'Acadèmia ha proposat un detallat pla de xoc per fer front als efectes de la pandèmia sobre un sector que…

12 ASSOCIACIONS DE MÚSICS CREEN LA UNIÓN DE MÚSICOS PROFESIONALES

12 associacions de músics creen la Unión de Músicos Profesionales per defensar els drets de la professió.

L'Acadèmia fa una crida per celebrar el Dia de la Música

Ens encarreguem de la difusió de la campanya en mitjans i xarxes socials per aconseguir que la convocatòria sigui tot…