Novetats i programació de la nova edició de FiraTàrrega! - La Costa

lacosta

FiraT√†rrega 2019 arriba a la seva 39a edici√≥ amb nova direcci√≥ i tindr√† lloc del 5 al 8 de setembre. Aquesta ser√† la primera edici√≥ sota la direcci√≥ art√≠stica d’Anna Giribet que, en complicitat amb la resta de l’equip de FiraT√†rrega engega una nova etapa. Els propers cinc anys, FiraT√†rrega afronta un¬†nou projecte art√≠stic per√≤ tamb√© un nou projecte de gesti√≥. Els canvis recents en les dues direccions de la Fira han implicat una reflexi√≥ sobre quina ha de ser la seva funci√≥ dins de l’engranatge sectorial i en tant que mercat estrat√®gic cultural de la Generalitat de Catalunya.

Cap a un nou paradigma
En termes generals, el nou equip recull l’ess√®ncia de l’etapa anterior, de la qual se sent hereu, i valida l’esquema segons el qual la Fira √©s, en primer terme, un espai dual per a¬†l’exhibici√≥¬†de la creativitat esc√®nica contempor√†nia que posa l’accent en les arts de carrer i l’espai p√ļblic i punt de trobada, contacte, contractaci√≥ i intercanvi per als agents que operen en aquest¬†mercat cultural. Segonament, ens reivindica com una¬†estructura d’acompanyament¬†en els processos de producci√≥ d’espectacles i d’inserci√≥ en els circuits de distribuci√≥. En tercer terme vol mantenir el seu paper com a espai per a la¬†formaci√≥¬†especialitzada, en l’√†mbit de la creaci√≥ i tamb√© en l’√†mbit de la gesti√≥ i la programaci√≥ relacionada amb les arts de carrer i l’espai p√ļblic.

El projecte per als propers cinc anys vol evolucionar cap a un nou paradigma. Un model que reforci la funci√≥ de l’esdeveniment en dues l√≠nies d’acci√≥: com a¬†generador d’espais de distribuci√≥ i de p√ļblics¬†per a les produccions esc√®niques i com a¬†referent sectorial¬†que concentri experi√®ncia i el coneixement i el posi a la disposici√≥ d’institucions, creadors i professionals. En definitiva, que esdevingui un agent imprescindible per afrontar els reptes que es plantegen al sector els propers anys.

Línies artístiques
Pel que fa m√©s concretament a l’√†mbit art√≠stic, FiraT√†rrega vol oferir una mirada poli√®drica, al voltant de quatre eixos: el¬†territori, la¬†identitat, el¬†comprom√≠s¬†i la¬†reflexi√≥. Els valors que es volen posar en joc tenen a veure amb la transversalitat, l’adscripci√≥ a la realitat social i la recerca, en el sentit que les arts de carrer en particular i les arts esc√®niques en general ja no es conceben com una simple expressi√≥ cultural sin√≥ com un catalitzador que, des dels plantejaments art√≠stics i la creativitat, ha d’oferir noves mirades a les necessitats, les inquietuds o els reptes socials del segle XXI. Es vol donar cabuda a discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i cr√≠tics. I tamb√© incloure tamb√© les peces m√©s festives i d’entreteniment de qualitat.

Àmbit professional i de mercats
La Fira acull uns 800 professionals procedents dels 5 continents. En aquesta edici√≥, FiraT√†rrega s’ha proposat; qualificar encara m√©s l’experi√®ncia professional, renovant l’espai f√≠sic de la Llotja dissenyada per proporcionar i facilitar espais de trobada; presentant un nou model d’activitats professionals per ajudar a impulsar tots els projectes que es presentin, i la creaci√≥ de noves accions per a emergents i debutants a trav√©s d’un nou tram d’activitats de tardes de La Llotja. Amb la nova edici√≥ FiraT√†rrega repensa, en di√†leg amb el sector, la configuraci√≥ i les activitats de La Llotja per rellan√ßar-la com un veritable hub de trobada, intercanvi i coneixement professional. Un lloc on professionals, p√ļblic i artistes es trobin per prendre el pols a les arts esc√®niques de carrer. Tamb√© es refor√ßa el paper d’acompanyament de la producci√≥ de les companyies coprodu√Įdes per FiraT√†rrega, en complicitat estreta entre l’√Ärea Art√≠stica i l’√Ärea Professional, amb¬† els creadors. Un altre punt important √©s el treball amb distribu√Įdors, companyies i associacions per impulsar la mobilitat de les creacions. Tamb√© s’amplia el camp d’acci√≥ a sectors professionals no sectorials. Es mantenen activitats de gran repercussi√≥ professional, com el Lunch Meeting organitzat conjuntament amb l’ICEC. Pel que fa a delegacions internacional aquest any la Fira comptar√† amb la pres√®ncia de promotors de la regi√≥ Italiana de la Llombardia, en el marc del programa “Enforce entertainment” impulsat per l’associaci√≥ APS Residenza IDra. Aix√≠ mateix, acollir√† programadors dels Estats Units amb el suport del CEF Travel Funding d’APAP, socis de la xarxa InSitu, de la qual la Fira ha entrar a formar part aquest 2019.

Suport a la Creació
El programa Suport a la Creaci√≥ 2019, que es va presentar a principi de maig, inclou 14 projectes art√≠stics i es caracteritza per la renovaci√≥ i per la voluntat d’oferir un acompanyament integral a les companyies, on s’inclouen totes les relacions possibles entre artistes, professionals, mercat, ciutat i ciutadania. El renovat programa estableix diferents tipologies de projectes, en funci√≥ del grau d’acompanyament que necessiten;¬†Planter,¬†Marges,¬†Brot,¬†Migracions¬†i, per √ļltim,¬†Guaret, s√≥n les propostes de cocci√≥ lenta que escapen de la l√≤gica de la immediatesa i el consum r√†pid i que tenen emprenen un proc√©s de creaci√≥ que abasta dos anys. Les companyies tenen temps per realitzar processos d’investigaci√≥, reflexi√≥ i assaig.

Els 14 projectes s√≥n:¬†Livalone¬†(Francesc Cu√©llar/Fundaci√≥n Agrupaci√≥n Colectiva),¬†Teia¬†(J√ļlia Farrero),¬†La Festa¬†(Mambo Project),¬†Peix¬†(Hotel Iocandi),¬†Frame¬†(El√©ctrico 28),¬†The Half(Foradelugar),¬†La ballarina¬†(Holoqu√©),¬†1+1+1¬†(Laurie B√©rub√©, Xavier Lalibert√© & Elwin Roland),[k√≥rps]¬†(Miquel Barcelona),¬†Paparazzi¬†(Paral¬∑lel Ensamble),¬†Els despoblats¬†(Projecte In-Situ),La llista¬†(Quim Bigas),¬†La crisi de la imaginaci√≥¬†(Rauxa) i¬†Poss√™¬†(Sound de Sec√†).

A partir d’aquest any es vol vetllar especialment el proc√©s d’inserci√≥ de les propostes al mercat i garantir-ne la perviv√®ncia i la viabilitat m√©s enll√† de l’estrena a FiraT√†rrega. √Čs per aquest motiu que s’ha tingut molta cura a teixir una xarxa de complicitats amb diferents agents que volen acompanyar projectes art√≠stics arreu del territori, entre els quals aquest 2019 ja s’hi compten el Graner, Roca Umbert, Teatre de l’Escorxador de Lleida, Teatre Foment de Juneda, L’Estruch de l’Ajuntament de Sabadell, el Festival Escena Poblenou, Festival Trapezi, SAT Sant Andreu Teatre, Fundaci√≥ Catalunya La Pedrera, el festival Pauperres, Teatre Artes√† del Prat de Llobregat, WeAct Assoc o el Montr√©al Compl√®tement Cirque.

La programació 2019
En aquesta edici√≥ l’obertura de la Fira ser√† tota una declaraci√≥ d’intencions d’aquesta nova manera d’entendre les arts de carrer i l’espai p√ļblic, la transversalitat de les arts esc√®niques, la implicaci√≥ amb la ciutadania i el comprom√≠s amb la realitat social. Es concretar√† amb unaconversa sobre l’Espai P√ļblic¬†a la pla√ßa Major de T√†rrega, el dijous 5¬† de setembre, entre √Ängels Margarit i el fil√≤sof Xavier Antich, i amb la moderaci√≥ de Judit Carrera. Aquest acte compta amb la col¬∑laboraci√≥ del CCCB i culminar√† amb una petita acci√≥ art√≠stica de dansa vertical a c√†rrec de la companyia DelRev√©s.

Com d√®iem, la programaci√≥ s’aglutina al voltant de quatre eixos. Pel que fa a¬†Territori¬†es podran veure propostes com la de la J√ļlia Farrero amb el seu solo de circ¬†Teia¬†vinculat a la tradici√≥ pirinenca de les falles; tamb√©¬†A Vore, un di√†leg entre la dansa i la m√ļsica tradicional i la contempor√†nia que ent√©n la festa en clau intergeneracional i acaba sent una reflexi√≥ profunda sobre la identitat. Una pe√ßa que s’adapta al format de carrer gr√†cies a la col¬∑laboraci√≥ del Festival Euf√≤nic.¬†Tr√≥pico de Covadonga, de Rodrigo Cuevas, √©s un espectacle plantejat com un can√ßoner popular contemporani que rec√≥rre a l’electr√≤nica, l’humor, la performance i els codis musicals per narrar les hist√≤ries del folklore.¬†Peix, d’Hotel Iocandi √©s un solo que des de la po√®tica de l’absurd reflexiona sobre l’impacte del turisme, la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud davant la immensitat.

Vinculades a la¬†identitat¬†i les seves m√ļltiples cares, es podran veure peces com¬†¬†Give me protein, de Kernel Dance Theatre, una reflexi√≥ sobre els estereotips del gimn√†s, l’obsessi√≥ per la imatge, la idealitzaic√≥ de l’est√®tica i l’esclavitzaci√≥ del cos. Tamb√©¬†As√≠ bailan las putas, de Sixto Paz,¬† un espectacle que porta a escena l’acceptaci√≥ de la vulnerabilitat, les contradiccions, les incerteses o l’apoderament de les dones de qu√® parla J√ļlia Bertran en el seu llibre¬†M’estimes i em times.

Pel que fa a la¬†reflexi√≥¬†i el pensament, a m√©s de l’acci√≥ d’obertura, trobarem peces com¬†C’est pas l√†, c’est par l√†, del core√† Galmae, una instal¬∑laci√≥ sobre la comunitat i la individualitat,Mission Roosevelt, dels brit√†nics Tony Clifton Circus, una acci√≥ col¬∑lectiva sobre les capacitats i les barreres urbanes. o¬†Suite TOC n√ļm 6, la darrera pe√ßa de Les Impuxibles sobre l’estigma i les convencions d’una societat sana.

Finalment, en termes de¬†comprom√≠s¬†i responsabilitat social trobem peces com¬†Excalibur¬†de Hermanos Picohueso, una s√†tira de la societat que fa evidents les estructures del poder i la pol√≠tica de la por i del control. Les fronteres i¬†la crisi de refugiats estan molt presents en la proposta que ens arriba des del Pa√≠s Basc,¬†Bidaia¬†de la companyia Hortzmuga, un espectacle de carrer amb teatre, dansa, m√ļsica i metges que fa una cr√≠tica a la hipocresia de la pol√≠tica europea sobre immigraci√≥.

P√ļblic infantil i juvenil
Els m√©s joves i els m√©s petits tenen tamb√© la seva oferta a FiraT√†rrega 2019.¬†La ballarinad’Holoqu√© ens endinsa en hist√≤ria d’amor prohibit entre la musica i la dansa.¬†Horta¬†de L’Horta Teatre, √©s una proposta familiar que recupera els valors arrelats a la terra i als costums m√©s genu√Įns i ancestrals.¬†¬†La lluna en un pot (un espectacle incompr√®s)¬†de La petita Malumaluga portar√† a T√†rrega una reflexi√≥ cr√≠tica de les programacions dirigides a la primera inf√†ncia. Els joves tindran peces com¬†La Festa, de Mambo Project, una experi√®ncia coreogr√†fica immersiva que explora els diferents estadis d’una festa tecno. Tamb√©¬†CALMA!¬†de Guillem Alb√†, que reflexiona amb m√ļltiples llenguatges esc√®nics sobre la pressa, la hiperconnexi√≥ i la sobreinformaci√≥; o¬†Livalone¬†de Francesc Cu√©llar que, amb lucidesa i humor construeix un relat sobre els camins per arribar a l’autosufici√®ncia abans dels trenta anys.

Completen la programaci√≥ les propostes de¬†Cafun√©¬†(Du’K’tO),¬†Garden Party¬†(Compagnie N¬ļ8),Full House¬†(El√©ctrico 28),¬†Versiones parciales y err√≥neas de mi vida y mi gloria¬†(Gl√≤ria Ribera),¬†Paseos urbanos¬†(Itsaso Iribarren & Germ√°n de la Riva),¬†Pig¬†(Kaleider),¬†Ovvio¬†(Kolektiv Lapso Cirk),¬†Bye bye, Confetti¬†(La Baldufa),¬†Pareidolia. Juegos Para Activar la Imaginaci√≥n¬†(La llave maestra),¬†Out Of The Blue II¬†(Larutan),¬†The good place¬†(Marcel et ses Dr√īles de femmes),Mirabal,¬†Hand to hand¬†(Roser L√≥pez Espinosa), Toc de fusta,¬†Di√≤ptries¬†(Toti Toronell) i¬†√Āureo(Uparte).

FiraT√†rrega presenta un total 42 peces, 24 de les quals s√≥n catalanes, 9 d’elles provenen de la resta de l’estat, 6 s√≥n internacionals i 3 de proced√®ncia mixta. El 30% d’aquesta programaci√≥ s’adscriu al programa Suport a la Creaci√≥. 19 de les propostes s√≥n estrena a l’Estat espanyol.

p

p

p

Notícies Relacionades

Cartell de FiraTàrrega 2016

FiraT√†rrega presenta el cartell de la seva propera edici√≥, que tindr√† lloc del 8 a l'11 de setembre de 2016.…

Coraz√≥n de poeta. M√ļsica per a una intervenci√≥

Coraz√≥n de poeta: m√ļsica a ritme de batecs de cor al teatre Fern√°n G√≥mez amb Germ√°n D√≠az y David J.…

ARRIBA LA TERCERA EDICI√ď DEL FESTIVAL SECO

SECO desplega un potent programa de concerts, arts esc√®niques, cinema, gastronomia i arts visuals del 12 al 15 d'abril al…