FIRAT√ÄRREGA RENOVA EL SUPORT A LA CREACI√ď! - La Costa

lacosta

14 companyies integren aquest renovat programa Suport a la Creació.

El programa Suport a la Creaci√≥ evoluciona cap a un proc√©s d’acompanyament art√≠stic integral que integra totes les relacions possibles entre artistes, professionals, mercat i ciutadania i ofereix a les companyies que ho necessitin m√©s temps per desenvolupar el seu projecte.

Durant els mesos de juny i juliol, la majoria de projectes es presentaran en diversos assajos oberts al p√ļblic, que tindran lloc a T√†rrega, la Figuerosa i a la F√†brica de les Arts Roca Umbert de Granollers.

La identitat, el territori, la política i la formació són alguns dels temes que recorre aquesta programació i que marquen la selecció artística de la nova directora Anna Giribet.

FiraT√†rrega¬†presenta el¬†Suport a la Creaci√≥ 2019,¬†la primera edici√≥ sota la direcci√≥ art√≠stica d’Anna Giribet. El programa arriba a la seva novena edici√≥, caracteritzada per la renovaci√≥ i per la voluntat d’oferir un acompanyament integral a les companyies, on s’inclouen totes les relacions possibles entre artistes, professionals, mercat, ciutat i ciutadania. Un programa que es renova i que estableix diferents tipologies de projectes, en funci√≥ del grau d’acompanyament que necessiten;¬†Planter¬†integra les propostes de companyies que presenten la seva primera pe√ßa al mercat;¬†Marges¬†s√≥n les peces de les companyies amb traject√≤ria que ja tenen peces al mercat;¬†Brot¬†s√≥n els projectes que estan completant el proc√©s de producci√≥ i necessiten fer una prova d’adaptaci√≥ in situ a la ciutat;¬†Migracions¬†s√≥n les produccions que es gesten entre creadors i/o organitzacions de diferents pa√Įsos; i, per √ļltim,¬†Guaret, s√≥n les propostes de cocci√≥ lenta que escapen de la l√≤gica de la immediatesa i el consum r√†pid i que tenen emprenen un proc√©s de creaci√≥ que abasta dos anys. Les companyies tenen temps per realitzar processos d’investigaci√≥, reflexi√≥ i assaig.

A trav√©s d’aquest programa¬†Suport a la Creaci√≥, FiraT√†rrega vol dinamitzar i acompanyar els processos de creaci√≥ art√≠stica que tinguin un ingredient clar de recerca i d’innovaci√≥ en l’√†mbit de les arts de carrer. Com a novetat, a partir d’aquest any es vol vetllar especialment el proc√©s d’inserci√≥ de les propostes al mercat i garantir-ne la perviv√®ncia i la viabilitat m√©s enll√† de l’estrena a FiraT√†rrega. √Čs per aquest motiu que s’ha tingut molta cura¬† a teixir una xarxa de complicitats amb diferents agents que volen acompanyar projectes art√≠stics arreu del territori, entre els quals aquest 2019 ja s’hi compten el Graner, Roca Umbert, Teatre de l’Escorxador de Lleida, Teatre Foment de Juneda, L’Estruch de l’Ajuntament de Sabadell, el Festival Escena Poblenou, Festival Trapezi, SAT Sant Andreu Teatre, Fundaci√≥ Catalunya La Pedrera, el festival Paupaterres,¬†In Situ, Plataforma Arts de Carrer,¬†WeAct Assoc o el Montr√©al Compl√®tement Cirque.

Una altra de les novetats a partir d’aquesta edici√≥ √©s la voluntat d’incloure els pobles agregats de T√†rrega (Altet, Claravalls, la Figuerosa, el Talladell, Riudovelles, Santa Maria de Montmagastrell i Conill) com a espais de resid√®ncia i/o exhibici√≥. Aquest any es podr√† veure un dels projectes del programa justament a la Figuerosa, refor√ßant aix√≠ tamb√© la voluntat d’apropar a la ciutadania de tot el municipi de T√†rrega els processos de creaci√≥ de les companyies seleccionades.

El Suport a la Creaci√≥¬†acollir√† un total de 14 projectes i la majoria faran resid√®ncia al municipi. S’han programat un total de 13 assajos oberts, on les companyies tindran l’oportunitat d’interactuar amb el p√ļblic i de crear un di√†leg amb el paisatge hum√† i f√≠sic. Per primer cop, dos d’aquests assajos es faran fora de T√†rrega: el que ja hem dit a la Figuerosa i un segon a la f√†brica Roca Umbert de Granollers. Aix√≠ mateix hi haur√† dos assajos destinats espec√≠ficament a p√ļblic infantil que seran concertats amb un centre escolar, amb la voluntat tamb√© de teixir complicitats amb els actors educatius de cara a formar i acompanyar p√ļblics per a les arts esc√®niques.

LES COMPANYIES DEL PROGRAMA SUPORT A LA CREACI√ď 2019

Per tipologies, de les 14 produccions que formen part del programa Suport a la Creació 2019 cinc són operes primes i estan integrades dins la tipologia Planter, quatre formen part de Marges, dos a Brot, dos a Migracions i una Guaret.

Apartat Planter:¬†Livalone¬†de¬†Francesc Cu√©llar / Fundaci√≥n Agrupaci√≥n Colectiva, el jove artista construeix un relat en primera persona amb lucidesa i humor sobre els camins per arribar a l’autosufci√®ncia abans dels trenta anys. Un rep√†s minuci√≥s i sarc√†stic dels usos i costums, drets i necessitats de la societat contempor√†nia. L’acr√≤bata¬†J√ļlia Farrero, presentar√†¬†Teia, el seu primer espectacle, un solo de circ √≠ntim. Conviuen la tradici√≥ i la contemporane√Įtat, la rusticitat i la delicadesa. Els¬†Mambo Project, presentaran a T√†rrega,¬†La festa, una experi√®ncia coreogr√†fica immersiva que explora els diferents estadis d’una festa tecno i les connexions entre els conceptes associats a la m√ļsica electr√≤nica i els estats propis de l’enamorament. Per la seva banda el col¬∑lectiu art√≠stic dirgit per Sergio Gilabert,¬†Paral¬∑lel Ensamble, presentaran¬†Paparazzi, una acci√≥ que uneix una narraci√≥ radiof√≤nica en sincronia amb un recorregut per la trama urbana. Finalment¬†La crisi de la imaginaci√≥¬†de la companyia¬†Rauxa, un espectacle multidisplinari que se serveix del moviment, l’acrob√†cia, la manipulaci√≥ d’objectes, titelles i la m√ļsica.

Apartat Marges: The Half de la companyia Foradelugar sota la direcci√≥ de Sigrun Fritsch de Pan.Optikum. Una pe√ßa que explora els equilibris i els desequilibris en qu√® es debat la societat contempor√†nia. La companyia Hotel Iocandi ¬†amb Peix, un espectacle de petit format de carrer basat en les disciplines del circ, el pallasso i la m√ļsica.¬†Miquel Barcelona amb la seva nova proposta esc√®nica multidisciplin√†ria [k√≥rps]. Finalment, Quim Bigas portar√† La llista ser√† en resid√®ncia a La Figuerosa.

Apartat Brot:¬†Holoqu√©¬†amb¬†la caixeta, un espectacle que explica una hist√≤ria d’amor prohibit entre la m√ļsica i la dansa, sota el govern del rei Por.¬†Sound de Sec√†, una companyia que porta 10 anys recorrent places i carrers i que portar√†¬†Poss√™, el seu nou projecte itinerant amb una clara mirada contempor√†nia, que reivindica l’espai p√ļblic com a lloc de trobada.

Apartat Migracions: Amb la voluntat d’afavorir els intercanvis internacionals, dins d’aquesta categoria trobem dues propostes. La primera procedent de Montr√©al i fruit de la col¬∑laboraci√≥ amb el Montr√©al Compl√®tement Cirque, un festival de la¬†Tohu, on tres alumnes de l’√Čcole Nationale de Cirque,¬† sota la mirada externa del director i dramaturg¬†Ricard Soler Mallol,¬†ens atansaran el seu projecte¬†1 + 1+ 1,¬†un trio acrob√†tic que, mitjan√ßant un devessall d’equilibris, acrobacies i contorsions, explora els racons de la ciutat. La segona proposta √©s¬†Els despoblats, una coproducci√≥ en el marc del programa¬†Acupunture¬†de la¬†xarxa In-Situ,¬†una xarxa europea de creaci√≥ a l’espai p√ļblic liderada per Lieux Publics, de la qual FiraT√†rrega ha entrat a formar part. FiraT√†rrega √©s la representaci√≥ de l’Estat espanyol dins la plataforma que compta amb 25 socis de 17 pa√Įsos. El projecte Els despoblats t√© a veure amb la despoblaci√≥ de les zones rurals i estar√† en resid√®ncia durant la tardor del 2019.

Apartat Guaret: The frame de Eléctrico 28, una peça que proposa aturar-se davant el transcurs de la vida urbana i observar-lo, pensar-lo, significar-lo, compartir-lo. Durant el 2019 la companyia estarà treballant amb la peça que, en aquesta ocasió, es presentarà a FiraTàrrega 2020.

El primer dels assajos oberts programats serà el da 5 de juny amb la companyia Foradelugar, a la Nau 18 de Cal Trepat.

p

p

p

Notícies Relacionades

Coraz√≥n de poeta. M√ļsica per a una intervenci√≥

Coraz√≥n de poeta: m√ļsica a ritme de batecs de cor al teatre Fern√°n G√≥mez amb Germ√°n D√≠az y David J.…

Prop de 22.000 persones al Festival de Pallassos de Cornellà

El diumenge va acabar la divuitena edici√≥ del Festival Internacional de Pallassos de Cornell√†-Memorial Charlie Rivel i ha aplegat prop…

EL CIRC M√ČS CONTEMPORANI EN PROC√ČS DE CREACI√ď

La Central del Circ obre les seves portes per a mostrar el treball en proc√©s de creaci√≥ de 4 companyies…