FiraT√†rrega 2018 convida a rellegir l'espai p√ļblic en una edici√≥ de luxe! - La Costa

lacosta

FiraT√†rrega 2018 tindr√† lloc del 6 al 9 de setembre.¬†Aquesta edici√≥ culmina el trienni que ha reivindicat els actius de les arts de carrer i que va comen√ßar el 2016 amb la¬†interculturalitat, seguint amb laparticipaci√≥¬†de la passada edici√≥ i que tancar√† aquest 2018 amb la mirada posada a l’espai p√ļblic.¬†Enguany FiraT√†rrega presenta 50 peces esc√®niques, provinents de 8 pa√Įsos, on hi destaquen 30 estrenes.

El conjunt de la programaci√≥ ofereix un cartell ric en formats, g√®neres i estils: una oferta per a tot tipus de p√ļblics i edats, on hi ha un 52% de companyies catalanes, un 18% de la resta de l’Estat espanyol i un 30% d’internacionals. Un total de 50 propostes, que tindran lloc en diversos espais p√ļblics i sales de la ciutat de T√†rrega. En aquesta edici√≥,¬†FiraT√†rrega¬†acompanya 12 produccions a trav√©s del seu Programa de Suport a la Creaci√≥, un 24% del total de la programaci√≥.

FiraTàrrega 2018 passat, present i futur de les arts de carrer

Rellegir l’espai p√ļblic, actualitzar la mirada, entendre i celebrar el carrer. Aquesta ha estat la intenci√≥ de la Fira des de sempre, i aquesta √©s la intenci√≥ que subratllem aquest 2018. A partir de la programaci√≥ de carrer d’aquest any mirarem al¬†passat¬†per entendre el¬†present, i al present per encarar el¬†futur.

Enguany FiraT√†rrega vol retre¬†homenatge als cl√†ssics contemporanis¬†i al codi teatral a l’espai p√ļblic. Una tradici√≥ avalada per la pres√®ncia de grans noms nacionals i¬† internacionals. N’√©s un exemple la companyia¬†Adhok,¬†que estrenar√† a l’Estat espanyol la seva trilogia d’espectacles que reflexionen sobre la joventut i la vellesa (√Čchapp√©es Belles –¬†Issue de Secours, Immortels- L’envol i Immortels-Le Nid).¬†DD’altra banda,¬†Joan Catal√†¬†presentar√† en aquesta edici√≥¬†5.102 m/s¬†un treball en proc√®s que es convertir√† una pe√ßa de carrer i una altra de de sala a partir de 2019. Tamb√© els polonesos¬†Teatr KTO¬†estrenaran¬†Peregrinus¬†i la reconeguda companyia anglesa¬†Chameleon¬†portar√† a T√†rrega dos dels seus principals espectacles¬†Of Man and Beast¬†i¬†Witness This. Altres noms destacats s√≥n¬†Teatro do Mar, que debutar√† a FiraT√†rrega amb el seu¬†Insomnio,¬†NoFit State Circus & Motionhouse¬†amb l’espectacle¬†BLOCK, o la¬†Compagnie Lucamoros¬†que inaugurar√† FiraT√†rrega 2018 amb¬†La Tortue de Gauguin, una producci√≥ art√≠stica multidisciplin√†ria de carrer que mostra el proc√©s d’elaboraci√≥ d’una obra gr√†cies a una dramat√ļrgia visual que t√© lloc en una estructura vertical de 9 metres, amb sis pintors, una actriu i m√ļsica en directe. Un pol√≠ptic de metall, un retaule contemporani que reivindica la m√†gia de la creaci√≥ i la condici√≥ ef√≠mera de l’art.

De la mirada del passat a la¬†celebraci√≥ del present, a la curiositat i les ganes de seguir creixent. Destaquen les darreres creacions de:¬†Les¬†Impuxibles¬†i el seu primer espectacle de carrer¬†Painball, la proposta que fan Toti Toronell i Pere Hosta (Slow Olou) amb¬†Escargots¬†on fusionen els seus universos creatius,¬†Hui Basa¬†amb¬†Tha Tzpar (L’espera)¬†o b√©¬†Humanhood¬†i la breu pe√ßa de dansa¬†Orbis. Tamb√© visitar√† T√†rrega¬†La Sala, la companyia basca de dansa contempor√†nia que des de 2013 investiga el llenguatge f√≠sic i els seus vincles amb una est√®tica actual; ho veurem amb dos dels seus espectacles,¬†FEMALE¬†i¬†I U.No podien faltar l’espectacle¬†Espera¬†de la¬†Companyia de Circ ‘eia’¬†on el p√ļblic √©s convidat a viure de prop les acrob√†cies que tenen lloc a l’escena i el l√≠mit entre escenari i p√ļblic desapareix o la pe√ßa de dansa¬†Labranza¬†del¬†Colectivo Lamajara¬†que parla de la relaci√≥ entre l’home i el territori, en analogia amb la que s’estableix entre el ballar√≠ i el seu cos.

Del present encarem el futur, una reivindicaci√≥ del futur de les arts de carrer, del relleu generacional i les altres maneres de fer carrer amb propostes com les de¬†Silere, formada exalumnes del M√†ster de Creaci√≥ de FiraT√†rrega; el¬†Colectivo Ameno¬†que presentar√†¬†Saunterer¬†una¬†performance¬†itinerant que es pregunta sobre la possibilitat de fugir d’un m√≥n homogeni en qu√® la realitat es confon amb el capitalisme, on es planteja el fet de caminar com un possible acte de resist√®ncia davant la realitat en qu√® vivim; i amb el treball de¬†Calidos feat. N√łlah¬†amb¬†Blockchain¬†una instal¬∑laci√≥ art√≠stica que vol posar el focus sobre la necessitat que la societat cooperi per construir un m√≥n millor. Tamb√© destaquem el solo de dansa¬†Home¬†d’Akira Yoshida, la pe√ßa esc√®nica de la italiana¬†Caterina Moroni¬†UN.HABITANTS_To make room for us¬†o l’aposta de¬†Becki Parker & Vero Cendoya¬†que amb¬†Hunting for the unicorn¬†fan un treball d’investigaci√≥ conjunt per oferir dues visions al voltant de l’autisme, una col¬∑laboraci√≥ entre FiraT√†rrega i el festival brit√†nic Stockton¬†International Riverside Festival (SIRF).

Arts esc√®niques per a tots els p√ļblics

D’altra banda, FiraT√†rrega continua la col¬∑laboraci√≥ amb la Mostra d’Igualada – Fira de Teatre Infantil i Juvenil i l’Associaci√≥ de Teatre per a tots els p√ļblics per a oferir un programa de visualitzaci√≥ i internacionalitzaci√≥ d’espectacles familiars catalans que renoven el paradigma de les arts esc√®niques per a nenes i nens en base a la qualitat, la innovaci√≥, la pluralitat tem√†tica i els nous formats esc√®nics. Amb ells presentem quatre peces pensades per al mercat internacional:¬†Mumusic Circus¬†amb¬†Flou Papagayo¬†que es va poder veure a la Mostra d’Igualada,¬†Zum zum Teatre i Quim Bigas¬†que presentaran a T√†rrega¬†Hippos,¬†Asteroid¬†(Campiquipugui) la producci√≥ dirigida per Toti Toronell que combina els titelles i els actors reals amb l’objectiu d’aconseguir un impacte sorprenent i transformador a l’espai p√ļblic. Tamb√© dirigit al p√ļblic familiar trobem¬†CreaMoviment¬†amb¬†Un m√≥n de cartr√≥¬†una proposta on grans i petits es relacionen amb un m√≥n de cartr√≥ transformant l’espai, construint i desconstruint, imaginant paisatges.

Les set difer√®ncies¬†d’El Pont Flotant¬†ser√† tamb√© un dels plats forts de l’edici√≥ 2018 de FiraT√†rrega, un espectacle infantil que, mitjan√ßant el llenguatge corporal, la m√ļsica i el joc, aborda les difer√®ncies entre persones de trets i d’or√≠gens distints.

FiraTàrrega mira cap a Mèxic i Xile

Enguany FiraT√†rrega ha convidat 16 espectacles internacionals, d’entre els quals en destaquen les propostes mexicanes i xilenes. La relaci√≥ amb M√®xic continua de manera org√†nica, des de diferents √†mbits, amb la pres√®ncia de mexicans instal¬∑lats a Catalunya despr√©s del seu pas pel¬†M√†ster de Creaci√≥ en Arts de Carrer de FiraT√†rrega¬†o les estrenes de materials mexicans que triomfen a les cartelleres globals.

Aquesta edici√≥, doncs, presentarem 5 creacions mexicanes. Tres d’aquestes propostes mixtes s√≥n:¬†Ohtli,¬†opera prima¬†de Claudia Gonz√°lez (de la companyia¬†D’Jade¬†i exalumna del M√†ster),¬†Mexicatas¬†(Cor de Maguey) on a partir d’una dramat√ļrgia original de Sergi Belbel, vuit actrius mexicanes (tres d’elles exalumnes del M√†ster) expliquen les seves experi√®ncies en el seu exili a casa nostra. I finalment l’enc√†rrec que FiraT√†rrega va fer a¬†Antonio Z√ļ√Īiga i Melina Pereyra (Chroma Teatre), per oferir una mirada externa i objectiva a la recerca i recuperaci√≥ de la mem√≤ria hist√≤rica coincidint amb el desplegament del Pla de fosses de la Generalitat de Catalunya a T√†rrega i que es podr√† veure sota el t√≠tol¬†Pr√°cticas de vuelos para acabar en el olvido.

Seguint amb les propostes mexicanes, Fira estrenar√† dos peces de refer√®ncia actuals com¬†Sin √ćtaca¬†de¬†Pendiente Teatro y Eduardo Bernal¬†i¬†La Brisa¬†de¬†Teatro L√≠nea de Sombra.

En refer√®ncia a Xile, dues joves directores d’aquest pa√≠s debutaran a FiraT√†rrega. La primera √©s Carolina D√≠az amb¬†Correo¬†(Proyecto Correo), un espectacle sobre el g√®nere epistolar, que ens proposa reflexionar sobre la privacitat, la comunicaci√≥, la immediatesa i l’est√®tica de l’espera. La segona, Pilar Ronderos, de la companyia¬†La Laura Palmer, que amb¬†Hija de Tigre¬†ens presenta una producci√≥ de teatre documental i autobiogr√†fic sobre la figura del pare absent.

Expandint els nostres límits

Aquesta Fira tamb√© intenta escapar-se de les seves limitacions o barreres, q√ľestionant els seus l√≠mits com a espai d’exhibici√≥ i les jerarquies de l’espai p√ļblic presentant dues peces que no estaran en graella, i que busquen atrapar l’espectador desprevingut:¬†Diana Coca¬†presenta¬†Corpore√Įtats al l√≠mit¬†i¬†John Fisherman¬†a¬†#moneyforfree.

D’altra banda, el projecte¬†Bailar el agua¬†ser√† una experi√®ncia esc√®nica que presentarem per a persones amb discapacitat intel¬∑lectual severa, adre√ßant-nos a una tipologia d’espectador que sovint obviem i que reivindiquem a les nostres programacions de manera decidida.

I a més,

Tamb√© comptarem amb la pres√®ncia de:¬†Marta Torrents, Nuc, Nuria Guiu, PSIRC, Jos√© y sus hermanas, Los Mo√Īekos, Th√©√Ętre de la Toupine,¬†Xesca Salv√†, Colectivo Ameno, Em√≠lia Gargot.

Notícies Relacionades

Cartell de FiraTàrrega 2016

FiraT√†rrega presenta el cartell de la seva propera edici√≥, que tindr√† lloc del 8 a l'11 de setembre de 2016.…

L'Acem presenta el programa del seu 25è aniversari

L'Associaci√≥ Catalana d'Escoles de M√ļsica celebra 25 anys amb un complet programa que inclou 9 concerts amb m√©s de 7.000…

ARRIBA LA TERCERA EDICI√ď DEL FESTIVAL SECO

SECO desplega un potent programa de concerts, arts esc√®niques, cinema, gastronomia i arts visuals del 12 al 15 d'abril al…