ESCENA POBLENOU O LA CREACIÓ CONTEMPORÀNIA COMPROMESA

lacosta

La 16a edició del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou tindrà lloc del 19 al 22 d’octubre. Durant quatre dies es podran veure un total de 17 espectacles (3 són estrena a Barcelona). Escena Poblenou és un ‘viver d’escena’ de projectes escènics, culturals i socials que es realitzen durant l’any, amb la complicitat de diverses entitats i espais del barri i de la ciutat. Enguany vol posar èmfasi en peces cuinades a foc lent, amb una programació compromesa i reivindicativa que vol fer reflexionar a l’espectador. A més, el festival es vincula un any més amb el territori, per a fer-lo part de la ciutadania, amb una voluntat d’obertura de ciutat i internacional. Escena Poblenou manté un ferm compromís amb les creacions fetes per dones i es posiciona per generar espais de debat entorn aquesta temàtica. El festival també dóna un valor molt important a l’educació, amb propostes que amplien el coneixement dels més joves.

D’entre totes les propostes, destaquen la de l’artista xilè Txalo Toloza i la coreògrafa navarresa Laida Azkona, que ens mostraran amb la complicitat de l’Antic Teatre el projecte escènic Extraños mares arden, en dues propostes diferents. Extraños mares arden (l’espectacle) parlarà sobre el neocolonialisme, la barbàrie i la cultura contemporània. Tres personatges transformen la sala d’un museu d’art contemporani en un tros del Desert d’Atacama. Mentre es mouen i creen, veuen passar sobre els seus cossos la història del desert que han decidit habitar. D’altra banda, la proposta Extraños mares arden: Asado desenvolupa un relat documental sobre el capitalisme de les primeres dècades del segle XX a Llatinoamèrica, mentre el públic i performers comparteixen un dinar familiar típic, senzill i saborós.

La Companyia de circ “eia” presentarà Espera, un espectacle de circ participatiu on el púbic està convidat, de manera sensible i molt subtil, a viure de prop les acrobàcies que succeeixen en escena. Agnés Mateus i Quim Tarrida mostraran Rebota rebota y en tu cara explota, una peça que parla de la passivitat, de les petites accions que canvien el món a poc a poc, de la deixadesa, però també de l’esperança que ens queda, de l’amor, del desamor i de la violència.

Ada Vilaró i Josep Perelló ens proposaran una versió d’urGENTestimar, amb un nou temps ara de 4 hores. En aquesta ocasió la peça se centrarà en la pura essència del projecte artístic i científic concebut com a acció inaugural de FiraTàrrega 2017 per a escoltar el batec del cor, el de l’artista i el del públic, tot compartint allò més íntim en l’espai públic. El batec de cada persona convida a afegir-se a un batec més ampli, a remoure consciències, a unir batecs en una acció comuna i compartida.

Des dels inicis, Escena Poblenou també ofereix programació compromesa amb els més petits i enguany oferirà Superbleda de la Companyia La Bleda, una peça sobre els superpoders i la imaginació que el públic infantil podrà gaudir.

Enguany el festival programa dos espectacles acabats que es van presentar el 2016 al Projecte Embrions, Un leñador no es un diseñador de Juancallate Produccions i AÜC: El so de les esquerdes de Les Impuxibles i Carla Rovira. La peça de Juancallate, plena de jocs de paraules delirants, ironia aguda i una habilitat innata per a generar situacions còmiques, parla del món del disseny, la creativitat, la forma i funció dels objectes i l’estètica que ens envolta. Per la seva banda, Les Impuxibles i Carla Rovira s’alien en aquesta peça que denúncia el lament silenciat en la nostra quotidianitat de la violència sexual, invisibilitzada per desconeixement, connivència o horror.

Notícies Relacionades

La Costa recomana #69

Propostes per a la setmana de l'1 al 6 de desembre. Palmarès del Zoom Festival, Sala Hiroshima, Mostra de Cinema…

RE-MOU-TE EN ESCENA

La coreògrafa Gemma Peramiquel presenta la seva revisió de «El món, la carn (l’últim cop)» de la companyia La Sota…

CREA, la festa del Districte Cultural de L'Hospitalet

La primera edició d'aquesta festa al Districte Cultural de L'Hospitalet és un dels imprescindibles de la setmana. És una jornada…