DEMÀ COMENÇA ESCENA POBLENOU!

lacosta

X

El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou arriba a la seva 15a edició. Durant quatre dies, del 20 al 23 d’octubre, el festival remourà el barri del Poblenou amb una programació arriscada i innovadora. Es podran veure un total de 22 espectacles (10 dels quals seran estrena a Barcelona) de vàries disciplines de les arts escèniques com el teatre, la performance, el ball, el circ, el teatre d’objectes, teatre d’ombres o la música, entre d’altres, així com tot un programa d’activitats i propostes participatives.

L’heroïcitat del dia a dia, l’heroïcitat de les persones anònimes és el fil conductor de la programació i imatge d’aquesta edició. El festival, dirigit per Ada Vilaró, vol posar el focus en totes aquelles persones anònimes, des de la veïna de l’escala als milers de persones que han de fugir sense voler. En el seu compromís social Escena Poblenou destinarà un 10% de de la recaptació de cada entrada a Stop Mare Mortum per ajudar a finançar l’assessorament legal i jurídic per persones que estan estancades a Grècia i la mobilització a l’incidència política per canviar polítiques migratòries i d’asil estatal i de la Unió Europea.

El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou celebra el seu 15è aniversari amb el mateix compromís i esperit amb el qual Ada Vilaró i Sergi Estebanell el van arrencar al 2001. En aquests 15 anys ‘de lluita’ el festival ha sigut una plataforma de creació i exhibició de diferents propostes escèniques contemporànies i alhora ha potenciat el teixit artístic vinculat al barri del Poblenou, i a la ciutat, amb una perspectiva internacional. 15 anys de treball ininterromput que l’han convertit en un festival de referència que l’han fet merèixer dos gran premis: la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona l’any 2015 i el Premi FAD Sebatià Gasch el 2014.

Escena Poblenou dóna suport a la creació i es defineix com un “viver” de propostes escèniques. Per aquest motiu presenta una programació contemporània, diferent i amb propostes que es podran veure per primera vegada a Barcelona o que seran estrenes absolutes. Bona part d’aquests propostes són el resultat i culminació de diferents projectes escènics, culturals i socials que es realitzen durant l’any. El festival també compte amb el suport de diverses entitats i espais del barri i de la ciutat, així com dels veïns i les veïnes del Poblenou.

Amb la complicitat de l’Antic Teatre, es podrà veure A Placer de Labuena Compañía, un espai on l’espectador podrà fer el que li vingui de gust, des de ballar a ésser Nick Cave o descomposar-se a petons. Juntament amb El Graner presentaran Kopfkino de Mariona Naudin, una peça que utilitza el cos com a eina fonamental per a endinsar-nos en els espais de marge que existeixen quan allò ficcional i allò quotidià es troben. I finalment, juntament amb la Central del Circ, el fantàstic espectacle de circ d’autor Amigoo de la reconeguda companyia Mumusic Circus. Un espectacle íntim i subtil entre un home i una dona que fa esclatar moments de deliri i bogeria entre balls i acrobàcies.

També es podran veure dos projectes coproduïts pel festival juntament amb FiraTàrrega:l’espectacle performàtic participatiu El diván de la peluquera de la companyia Sienta la Cabeza que comptarà amb la implicació de diferents perruquers del Poblenou i Handle with care de Diana Gadish, un espectacle de carrer on l’artista es mou entre la visibilitat i la invisibilitat. I dues activitats organitzades amb altres espais del Poblenou com el concert de presentació de La Renaissance, àlbum debut de Lamiliki, que combina sons dels vuitanta i norantes amb hip hop, soul, rnb, electrònica chillout, dowtempo i electrònica; i ¡Ey, niño! de l’escola Onair Barcelona, un espectacle de dansa aèria que explora la relació entre els adults i els nens.

De la programació pròpia del festival podrem veure l’estrena a Espanya de Be Claude, de la reconeguda companyia francesa 1 WATT formada per Sophie Borthwick i Pierre Pillatteque explora un teatre ple d’energia, d’impuls vital, fulgurant, absurd i burlesc; aTush, de la companyia CARLO Mô & Mr. Di, un potent espectacle que és un joc físic sobre els límits de l’humor i el dolor; el colorista espectacle de carrer Argonautes, interpretat per artistes d’El Generador format per professionals de trajectòria internacional vinculats a la cultura hip hop, en el qual, fusionaran teatre amb beatbox, música, breakdance, popping, grafit i dansa contemporània; MeMix de Claudio Levati, un absurd xou de clown i teatre de carrer amb moltes rialles, molta energia i molta bogeria; Bufanaga, un espectacle de creació col·lectiva entre Ester Cort i Núria Pellisa; l’espectacle infantil Desperta Bruixeta de la companyia Clownx Teatre; i Carena, de la cia. Corcoles, un procés de creació de l’artista Mariona Moya al voltant d’una recerca personal sobre la figura del funàmbul.

L’espectacle UrGente A Mar d’Ada Vilaró tancarà la programació d’aquest any. Una colpidora peça participativa de 12 hores, de peu i en silenci, que es posiciona en front de les polítiques d’emigració en un acte simbòlic de mirar el mar d’una altra forma, per reflexionar, pensar i estimar. Al final de la peça hi haurà una intervenció participativa amb altres associacions socials de Barcelona i també amb la saxofonista Mireia Tejero y la cantant Lídia Pujol.

També es podran veure dos espectacles emmarcats dins del projecte Escena+Dones: Si no fossis tu seria jo de Mireia Tejero i Adèle Madau, un viatge desconcertant i provocador a través de la solitud i la incomunicació humanes; i Gost, La Mercè, un espectacle d’Anna Subirana, Sylvia Kuchinow i Jordina Biosca, homenatge a la Mercè Gost, artista visual que, fent ombres d’objectes amb la seva companyia La Cònica Lacònica, va revolucionar la creació amb ombres dins la cultura contemporània mundial. També Retaule Poblenou de la Cia. Decollage, un espectacle del Projecte Art i Territori protagonitzat pels propis veïns de  Pere IV que vol fer memòria i posar en connexió l’activitat cultural i el coneixement de les arts escèniques amb els seus habitants; i En las nubes amb la col·laboració de la Fundació IReS (Institut de Reinserció Social), un procés creatiu de teatre participatiu i social amb joves del districte de Sant Martí, emmarcat dins del projecte Educació i Joves.

També es podran veure quatre espectacles en estat de gestació que formen part del Projecte Embrions: Un leñador no es un diseñador, de la Cia JUANCALLATE que parla sobre la complicada relació entre la forma i la funció dels objectes; Momentos estelares de la humanidad de la Cia Eléctrico 28, un espectacle teatral que es pregunta ‘com seria la història si fos una persona i tingués veu?’ i submergeix al públic per la ciutat buscant moments estel·lars de la humanitat; Con-Tacto, d’Isabel Piniella i Juan José Faccio, un projecte musical performatiu basat en l’exploració sonora, visual i tàctil de les pedres; i Aücde la Cia. Les Impuxibles, un projecte de dansa-performance amb música en viu sobre violències que es silencien a les famílies perquè generen culpa i vergonya a qui les pateix.

Per celebrar els 15 anys de d’Escena Poblenou, el festival ha organitzat un festa de celebració la nit del dissabte 22 d’octubre amb un gala molt especial on hi actuaran diferents artistes que han participat en alguna d’aquestes 15 edicions com Kamchatka, Mr.Kebab, Dejabugo, Pere Faura, Jorge Alcover (Onair), Mònica Muntaner (La Poderosa), Dani Pulmón, Christian Atanasiu i Dj Niky, entre d’altres. Aquesta festa tindrà lloc al Casino de l’Aliança del Poblenou, un espai emblemàtic del barri.

A més a més de tota la programació d’espectacles el festival també ha organitzat altres activitats com una trobada de swing en col·laboració amb Swingmaníacs Poblenou on s’oferiran dues hores continuades de ball de swing, obertes i gratuïtes; dues xerrades al voltant de diverses problemàtiques i temàtiques socials i culturals que vol generar diàleg amb el públic, els artistes, els professionals, els veïns i veïnes del barri i la ciutat com el diàleg ‘L’art que mobilitza’ on vàries personalitats del món cultural i social de Barcelona dialogaran sobre la necessitat que té l’art de posicionar-se al servei de la societat, la mobilització i la solidaritat; la presentació del llibre ‘Autodefiniciones: poéticas de la experiencia’ de Ricard Gázquez, un llibre que recull el testimoni de varis artistes (majoritàriament dones) de la creació independent dels 80 i els 90 que, a cavall de la nova dansa i les arts de l’acció, va ordir un discurs molt transgressor;  i finalment la presentació del Movistar Simbiòtic Festival, el primer festival multidisciplinar d’arts escèniques accesibles pel col·lectiu de persones amb diversitat sensorial que tindrà lloc a la Sala Beckett / Obrador Internacional de Dramatúrgia de Barcelona el 25, 26 i 27 de novembre.

El festival també acollirà la instal·lació Automatics de Red Button, formada per diorames en moviment que semblen petites pantalles de televisió, cadascuna de les quals mostra una escena poètica o divertida que s’activa pitjant un botó.

Notícies Relacionades

DEMÀ COMENÇA EL CICLE DE CONCERTS BRASILERS "NITS DE BRASIL"

El festival Día de Brasil programa Nits de Brasil, un cicle de concerts gratuïts amb artistes brasilers establerts a Barcelona…

Cartell del Festival Cara-B 2016

Ja tenim aquí el cartell per dies del Festival Cara-B, el festival de cultura musical independent de Barcelona! 19 i…

Imaga estrena una peça basada en la suspensió dels cabells

La companyia de circ Imaga, estrenarà el seu espectacle "FS2 · Sinfonía Escénica de la Relación", basat en la tècnica…