Arrenca LUMÍNIC, el Festival de Fotografia de Sant Cugat

lacosta

La 2a edició del festival LUMÍNIC inunda de fotografia Sant Cugat del Vallès i arriba per primer cop a Barcelona, alhora que esdevé una plataforma fotogràfica permanent.

Del 18 de març al 2 de maig Sant Cugat del Vallès es convertirà en l’epicentre de la fotografia contemporània a Catalunya gràcies al Festival LUMÍNIC, coorganitzat per la plataforma LUMÍNIC i l’Ajuntament de Sant Cugat. Un total de 20 mostres fotogràfiques i també algunes activitats inundaran la ciutat del Vallès per transformar-la en un punt de trobada per als enamorats de la fotografia contemporània així com un espai de coneixement i divulgació fotogràfica.

Entre els fotògrafs que conformen el cartell d’enguany destaquen el novaiorquès Roger Ballen, la basca Bego Antón, la polonesa Hanna Jarzabek, els catalans Jordi Guillumet i Monica Roselló, Xavi Bou, Xavier Miserachs i la jove fotògrafa Paula Artés, així com els cugatencs Roger Grasas i Bernat Millet.

Enguany les exposicions que es presentaran en el marc del LUMÍNIC giren al voltant del concepte de Multivers, un terme de física quàntica per definir el conjunt de molts universos existents. El multivers comprèn tot allò que existeix físicament: la totalitat de l’espai i el temps, totes les formes de matèria, energia i quantitat de moviment i les lleis físiques i constants que les governin. Aquesta definició és la base argumental de la present edició del festival, basada en la creació de realitats paral·leles a partir de la fotografia, treballant temes com les diferents capes de la realitat, la concepció de l’espai-temps, la generació de realitats alternatives i la imatge latent, entre d’altres.

El festival proposa un total de 20 exposicions a Sant Cugat del Vallès i posa, per primer cop, un peu a Barcelona, amb 3 exposicions. La més destacada és Després del record del fotògraf Manel Úbeda al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Es tracta d’una mostra que retrata  l’abandonament i el procés de desmantellament de les instal·lacions del Parc d’Atraccions de Montjuïc (1966-1998). A través d’una mirada plena de nostàlgia, Després del record ens parla també de la transformació de Barcelona, en la qual els vestigis del passat tenen una difícil cabuda. A més a més, LUMÍNIC presenta a Barcelona l’exposició El bosque olvidado de Xavi Millán i This is Tottenham d’Inzajeano Latif. 

LUMÍNIC va néixer a partir de diverses iniciatives per part d’entitats de Sant Cugat del Vallès per crear un festival de fotografia i, al llarg d’aquest any complicat, ha apostat per convertir-se en una plataforma fotogràfica permanent, generant sinergies amb altres agents culturals per la promoció de la fotografia. La plataforma està codirigida pels fotògrafs Amanda Bernal, Bernat Millet i Marc Vidal que fan un treball transversal per mostrar projectes fotogràfics de qualitat a través de tres línies de treball en paral·lel: el festival LUMÍNIC, una galeria d’art online i una editorial de llibres de fotografia.

La plataforma LUMÍNIC es caracteritza per la professionalitat en el tractament als artistes i en la producció de les exposicions, la paritat en la selecció d’autors, la col·laboració amb entitats fotogràfiques i escoles de fotografia (facultat de Belles Arts de la UB, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Grisart, Photographic Social Vision, Golferichs, Visual Korner, etc.) per crear i cuidar el teixit fotogràfic i el desig de contribuir a l’educació de la mirada davant de la fotografia.

Notícies Relacionades

Neix Lumínic, un nou festival de fotografia a Sant Cugat

A partir del pròxim 21 de març la fotografia d'autor i les imatges de gran format irrompran amb força a Sant Cugat…

Prop de 22.000 persones al Festival de Pallassos de Cornellà

El diumenge va acabar la divuitena edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà-Memorial Charlie Rivel i ha aplegat prop…

Artbuilding al centre de Pamplona

L'artista navarrès Mikel Belascoain ens proposa la instal·lació expositiva Madonna 1986, ocupant tot un edifici al centre de Pamplona.