DEMÀ COMENÇA ESCENA POBLENOU! - La Costa

lacosta
NOTI 1

X

El¬†Festival de Creaci√≥ Contempor√†nia Escena Poblenou¬†arriba a la seva¬†15a edici√≥. Durant quatre dies,¬†del 20 al 23 d‚Äôoctubre,¬†el festival remour√† el barri del Poblenou amb una programaci√≥ arriscada i innovadora. Es podran veure un total de¬†22 espectacles (10 dels quals seran estrena a Barcelona)¬†de v√†ries disciplines de les arts esc√®niques com el teatre, la performance, el ball, el circ, el teatre d‚Äôobjectes, teatre d‚Äôombres o la m√ļsica, entre d‚Äôaltres, aix√≠ com tot un programa d‚Äôactivitats i propostes participatives.

L‚Äôhero√Įcitat¬†del dia a dia, l‚Äôhero√Įcitat de les persones an√≤nimes √©s el fil conductor de la programaci√≥ i imatge d‚Äôaquesta edici√≥. El festival, dirigit per¬†Ada Vilar√≥, vol posar el focus en totes aquelles persones an√≤nimes, des de la ve√Įna de l‚Äôescala als milers de persones que han de fugir sense voler. En el seu comprom√≠s social Escena Poblenou¬†destinar√† un 10% de de la recaptaci√≥¬†de cada entrada a¬†Stop Mare Mortum¬†per ajudar a finan√ßar l‚Äôassessorament legal i jur√≠dic per persones que estan estancades a Gr√®cia i la mobilitzaci√≥ a l‚Äôincid√®ncia pol√≠tica per canviar pol√≠tiques migrat√≤ries i d‚Äôasil estatal i de la Uni√≥ Europea.

El Festival de Creaci√≥ Contempor√†nia Escena Poblenou celebra el seu 15√® aniversari amb el mateix comprom√≠s i esperit amb el qual¬†Ada Vilar√≥¬†i¬†Sergi Estebanell¬†el van arrencar al 2001. En aquests 15 anys ‚Äėde lluita‚Äô el festival ha sigut una plataforma de creaci√≥ i exhibici√≥ de diferents propostes esc√®niques contempor√†nies i alhora ha potenciat el teixit art√≠stic vinculat al barri del Poblenou, i a la ciutat, amb una perspectiva internacional. 15 anys de treball ininterromput que l‚Äôhan convertit en un festival de refer√®ncia que l‚Äôhan fet mer√®ixer dos gran premis:¬†la Medalla d‚ÄôHonor de la Ciutat de Barcelona¬†l‚Äôany 2015 i el¬†Premi FAD Sebati√† Gasch¬†el 2014.

Escena Poblenou d√≥na suport a la creaci√≥ i es defineix com un ‚Äúviver‚ÄĚ de propostes esc√®niques. Per aquest motiu presenta una programaci√≥ contempor√†nia, diferent i amb propostes que es podran veure per primera vegada a Barcelona o que seran estrenes absolutes. Bona part d‚Äôaquests propostes s√≥n el resultat i culminaci√≥ de diferents projectes esc√®nics, culturals i socials que es realitzen durant l‚Äôany. El festival tamb√© compte amb el suport de diverses entitats i espais del barri i de la ciutat, aix√≠ com dels ve√Įns i les ve√Įnes del Poblenou.

Amb la complicitat de l‚ÄôAntic Teatre, es podr√† veure¬†A Placer¬†de¬†Labuena Compa√Ī√≠a,¬†un espai on l‚Äôespectador podr√† fer el que li vingui de gust, des de ballar a √©sser Nick Cave o descomposar-se a petons. Juntament amb¬†El Graner¬†presentaran¬†Kopfkino¬†de¬†Mariona Naudin, una pe√ßa que utilitza el cos com a eina fonamental per a endinsar-nos en els espais de marge que existeixen quan all√≤ ficcional i all√≤ quotidi√† es troben. I finalment, juntament amb la¬†Central del Circ, el fant√†stic espectacle de circ d‚Äôautor¬†Amigoo¬†de la reconeguda companyia¬†Mumusic Circus. Un espectacle √≠ntim i subtil entre un home i una dona que fa esclatar moments de deliri i bogeria entre balls i acrob√†cies.

Tamb√© es podran veure dos projectes coprodu√Įts pel festival juntament amb¬†FiraT√†rrega:l‚Äôespectacle perform√†tic participatiu¬†El div√°n de la peluquera¬†de la companyia Sienta la Cabeza que comptar√† amb la implicaci√≥ de diferents perruquers del Poblenou i¬†Handle with care¬†de¬†Diana Gadish,¬†un espectacle de carrer on l‚Äôartista es mou entre la visibilitat i la invisibilitat. I dues activitats organitzades amb altres espais del Poblenou com el concert de presentaci√≥ de¬†La Renaissance, √†lbum debut de¬†Lamiliki, que combina sons dels vuitanta i norantes amb hip hop, soul, rnb, electr√≤nica chillout, dowtempo i electr√≤nica; i¬†¬°Ey, ni√Īo!¬†de l‚Äôescola¬†Onair Barcelona, un espectacle de dansa a√®ria que explora la relaci√≥ entre els adults i els nens.

De la programaci√≥ pr√≤pia del festival podrem veure l‚Äôestrena a Espanya de¬†Be Claude, de la reconeguda companyia francesa¬†1 WATT¬†formada per¬†Sophie Borthwick¬†i¬†Pierre Pillatteque explora un teatre ple d‚Äôenergia, d‚Äôimpuls vital, fulgurant, absurd i burlesc;¬†aTush,¬†de la companyia¬†CARLO M√ī & Mr. Di, un potent espectacle que √©s un joc f√≠sic sobre els l√≠mits de l‚Äôhumor i el dolor; el colorista espectacle de carrer¬†Argonautes,¬†interpretat per artistes d‚ÄôEl Generador¬†format per professionals de traject√≤ria internacional vinculats a la cultura hip hop, en el qual, fusionaran teatre amb beatbox, m√ļsica, breakdance, popping, grafit i dansa contempor√†nia;¬†MeMix¬†de¬†Claudio Levati, un absurd xou de clown i teatre de carrer amb moltes rialles, molta energia i molta bogeria;¬†Bufanaga,¬†un espectacle de creaci√≥ col¬∑lectiva entre¬†Ester Cort¬†i¬†N√ļria Pellisa;¬†l‚Äôespectacle infantil¬†Desperta Bruixeta¬†de la companyia¬†Clownx Teatre; i¬†Carena, de la¬†cia. Corcoles, un proc√©s de creaci√≥ de l‚Äôartista¬†Mariona Moya¬†al voltant d‚Äôuna recerca personal sobre la figura del fun√†mbul.

L’espectacle UrGente A Mar d’Ada Vilaró tancarà la programació d’aquest any. Una colpidora peça participativa de 12 hores, de peu i en silenci, que es posiciona en front de les polítiques d’emigració en un acte simbòlic de mirar el mar d’una altra forma, per reflexionar, pensar i estimar. Al final de la peça hi haurà una intervenció participativa amb altres associacions socials de Barcelona i també amb la saxofonista Mireia Tejero y la cantant Lídia Pujol.

Tamb√© es podran veure dos espectacles emmarcats dins del projecte Escena+Dones:¬†Si no fossis tu seria jo¬†de¬†Mireia Tejero¬†i¬†Ad√®le Madau, un viatge desconcertant i provocador a trav√©s de la solitud i la incomunicaci√≥ humanes; i¬†Gost, La Merc√®,¬†un espectacle d‚ÄôAnna Subirana, Sylvia Kuchinow¬†i¬†Jordina Biosca, homenatge a la Merc√® Gost, artista visual que, fent ombres d‚Äôobjectes amb la seva companyia La C√≤nica Lac√≤nica, va revolucionar la creaci√≥ amb ombres dins la cultura contempor√†nia mundial. Tamb√©¬†Retaule Poblenou¬†de la¬†Cia. Decollage, un espectacle del Projecte Art i Territori protagonitzat pels propis ve√Įns de¬† Pere IV que vol fer mem√≤ria i posar en connexi√≥ l‚Äôactivitat cultural i el coneixement de les arts esc√®niques amb els seus habitants; i¬†En las nubes¬†amb la col¬∑laboraci√≥ de la Fundaci√≥ IReS (Institut de Reinserci√≥ Social), un proc√©s creatiu de teatre participatiu i social amb joves del districte de Sant Mart√≠, emmarcat dins del projecte Educaci√≥ i Joves.

Tamb√© es podran veure quatre espectacles en estat de gestaci√≥ que formen part del Projecte Embrions:¬†Un le√Īador no es un dise√Īador, de la¬†Cia JUANCALLATE¬†que parla sobre la complicada relaci√≥ entre la forma i la funci√≥ dels objectes;¬†Momentos estelares de la humanidad¬†de la¬†Cia El√©ctrico 28,¬†un espectacle teatral que es pregunta ‚Äėcom seria la hist√≤ria si fos una persona i tingu√©s veu?‚Äô i submergeix al p√ļblic per la ciutat buscant moments estel¬∑lars de la humanitat;¬†Con-Tacto, d‚ÄôIsabel Piniella¬†i¬†Juan Jos√© Faccio,¬†un projecte musical performatiu basat en l‚Äôexploraci√≥ sonora, visual i t√†ctil de les pedres; i¬†A√ľcde la¬†Cia. Les Impuxibles, un projecte de dansa-performance amb m√ļsica en viu sobre viol√®ncies que es silencien a les fam√≠lies perqu√® generen culpa i vergonya a qui les pateix.

Per celebrar els 15 anys de d’Escena Poblenou, el festival ha organitzat un festa de celebració la nit del dissabte 22 d’octubre amb un gala molt especial on hi actuaran diferents artistes que han participat en alguna d’aquestes 15 edicions com Kamchatka, Mr.Kebab, Dejabugo, Pere Faura, Jorge Alcover (Onair), Mònica Muntaner (La Poderosa), Dani Pulmón, Christian Atanasiu i Dj Niky, entre d’altres. Aquesta festa tindrà lloc al Casino de l’Aliança del Poblenou, un espai emblemàtic del barri.

A m√©s a m√©s de tota la programaci√≥ d‚Äôespectacles el festival tamb√© ha organitzat altres activitats com una¬†trobada de swing¬†en col¬∑laboraci√≥ amb¬†Swingman√≠acs¬†Poblenou¬†on s‚Äôoferiran dues hores continuades de ball de swing, obertes i gratu√Įtes;¬†dues xerrades¬†al voltant de diverses problem√†tiques i tem√†tiques socials i culturals que vol generar di√†leg amb el p√ļblic, els artistes, els professionals, els ve√Įns i ve√Įnes del barri i la ciutat com¬†el di√†leg¬†‚ÄėL‚Äôart que mobilitza‚Äô¬†on v√†ries personalitats del m√≥n cultural i social de Barcelona dialogaran sobre la necessitat que t√© l‚Äôart de posicionar-se al servei de la societat, la mobilitzaci√≥ i la solidaritat; la presentaci√≥ del llibre¬†‚ÄėAutodefiniciones: po√©ticas de la experiencia‚Äô¬†de¬†Ricard G√°zquez,¬†un llibre que recull el testimoni de varis artistes (majorit√†riament dones) de la creaci√≥ independent dels 80 i els 90 que, a cavall de la nova dansa i les arts de l‚Äôacci√≥, va ordir un discurs molt transgressor; ¬†i finalment la presentaci√≥ del¬†Movistar Simbi√≤tic Festival, el primer festival multidisciplinar d‚Äôarts esc√®niques accesibles pel col¬∑lectiu de persones amb diversitat sensorial que tindr√† lloc a la Sala Beckett / Obrador Internacional de Dramat√ļrgia de Barcelona el 25, 26 i 27 de novembre.

El festival també acollirà la instal·lació Automatics de Red Button, formada per diorames en moviment que semblen petites pantalles de televisió, cadascuna de les quals mostra una escena poètica o divertida que s’activa pitjant un botó.

Notícies Relacionades

Leo Mendes

DEMÀ COMENÇA EL CICLE DE CONCERTS BRASILERS "NITS DE BRASIL"

El festival D√≠a de Brasil programa Nits de Brasil, un cicle de concerts gratu√Įts amb artistes brasilers establerts a Barcelona…

cara b noticies

Cartell del Festival Cara-B 2016

Ja tenim aqu√≠ el cartell per dies del Festival Cara-B, el festival de cultura musical independent de Barcelona! 19 i…

FS2 Sinfonía escénica de la relación_Imaga_NEWS

Imaga estrena una peça basada en la suspensió dels cabells

La companyia de circ Imaga, estrenar√† el seu espectacle "FS2 ¬∑ Sinfon√≠a Esc√©nica de la Relaci√≥n", basat en la t√®cnica…